Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju /Izredni dogodki /COVID-19 /

INFORMACIJE ZA POTNIKE

V Združenih arabskih emiratih je bilo do 28.10.2020 potrjenih 127.624 primerov okužbe z virusom Covid-19. Vse osebe so  pod nadzorom in prejemajo potrebno zdravstveno pomoč. Od vseh okuženih je 122.458 oseb že popolnoma okrevalo. V evidenci smrtnih primerov v ZAE zaradi koronavirusa je 482 oseb.

Oblasti ZAE so 24.9.2020 izdale dovoljenje, da  lahko v Združene arabske emirate poleg državljanov ZAE ponovno potujejo vsi tujci in s tem tudi državljani Republike Slovenije. Ob prihodu/povratku v državo (Združene arabske emirate) morajo potniki predložiti potrdilo, da o opravljenem testu na Covid-19, ki ne sme biti starejše od 4 dni od dneva testiranja. Test mora biti negativen! Ob vstopu v vse emirate (Abu Dabi, Sharjah, Ras al Khaimah, itd.) razen v emirat Dubaj, se potnikom ob vstopu dodeli obvezna 14-dnevna karantena.

OPOZORILO (28.10.2020): Državljani Republike Slovenije MORAJO pred potovanjem v Dubaj predhodno v Sloveniji opraviti PCR test na Covid-19. Negativen rezultat testa ne sme biti starejši od 96 ur.

OD 8.10.2020 - Slovenski državljani, ki imajo v enem izmed emiratov IZVEN DUBAJA rezidenčni status (dovoljenje za prebivanje v ZAE in ne v Dubaju) morajo tudi v kolikor potujejo na letališče Dubaj predhodno pridobiti ICA dovoljenje, ki se bo zahtevalo že ob vkrcanju na letalo v Evropi.  Slovenski turisti ICA dovoljenja ne rabijo, saj izven Dubaja oz. v Abu Dabi brez predhodnega prestajanja obvezne karantene še ne morejo vstopiti.

Zdravstvene oblasti v Abu Dabiju vsem tujcem, ki niso rezidenti emiratov ob vstopu v emirat Abu Dabi (na cestni in letališki meji) na roko namestijo tudi elektronsko sledilno zapestnico in jo po 14 dneh karantene nato tudi odstranijo. Nespoštovanje karantene se kaznuje z visoko denarno kaznijo. Ob turističnem obisku Dubaja je še vedno obvezna samoizolacija do prejema rezultata testa na Covid-19, ki ga na letališču Dubaj izvede pristojna zdravstvena služba.

Državljane Republike Slovenije pred potovanjem v emirate pozivamo, da so v stiku z letalskim prevoznikom, saj ti dnevno dobivajo obvestila oblasti v Združenih arabskih emiratih glede pogojev za vstop v Dubaj in Abu Dabi. Opozarjamo, da pogoje za vstop Združeni arabski emirati spreminjajo tedensko. Vizum za vstop v državo za državljane Republike Slovenije ni več potreben.

Za vse ostale podrobnejše informacije se morajo državljani Republike Slovenije obrniti na pristojne organe Združenih arabskih emiratov.

Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, in sicer preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (še posebej sta aktualna Instagram in Twitter). Organizirajo tudi dodatno izobraževanje za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.

https://www.mohap.gov.ae/en/AwarenessCenter/Pages/HealthTips.aspx

https://www.wam.ae/en/occasion/coronavirus_updates

Objavljena je tudi brezplačna telefonska številka za dodatne informacije: 800 11111

 

Aktualne informacije in odgovori na pogosta vprašanja glede Covid-19 so dostopni tudi na spletnih straneh slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori

 

 

Testiranje na Covid-19 za potovanje v ZAE - INFORMACIJA

V zvezi z uradnim zaprosilom oblasti Združenih arabskih emiratov vas obveščamo  o seznamu laboratorijev, ki v Sloveniji izdajajo rezultate testiranj za Covid-19. Seznam in specimeni potrdil so bili  26.7.2020 posredovani emiratskim oblastem. Izvidi testiranj, ki jih izvajajo naštete inštitucije veljajo kot priznani.

 

Po trenutno razpoložljivih informacijah morajo vsi državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Dubaj in Abu Dabi letalskemu prevozniku ob vkrcanju med drugim predložiti tudi potrdilo o negativnem rezultatu na Covid-19. Za ostale podrobnejše informacije o pogojih za potovanje v Združene arabske emirate se obrnite neposredno na vašega letalskega prevoznika in pristojno Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju.

 

  1. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo

Institute of Microbiology and Immunology

Faculty of Medicine, University of Ljubljana

 

  1. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano

National Laboratory of Health, Environment and Food

 

  1. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik 

University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases