Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju /Izredni dogodki /COVID-19 /

INFORMACIJE ZA POTNIKE

V Združenih arabskih emiratih je bilo do 3.6.2020 potrjenih 35788 primerov okužbe z virusom Covid-19. Vse osebe so  pod nadzorom in prejemajo potrebno zdravstveno pomoč. Od vseh okuženih je 18726 oseb že popolnoma okrevalo. V evidenci smrtnih primerov v ZAE zaradi koronavirusa je 269 oseb.

Združeni arabski emirati z 19.3.2020 uvajajo začasni ukrep o obveznem vstopnem vizumu za potovanje v Združene arabske emirate. Državljani Republike Slovenije morajo imeti za vstop v Združene arabske emirate  od 19.3.2020  veljaven vstopni vizum. Ukrep je začasen in velja do preklica. Vizuma ni moč pridobiti na mejnem prehodu! Izvzeti so zgolj imetniki diplomatskih potnih listov. Za podrobnejše informacije se lahko državljani Republike Slovenije obrnejo na Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju (Avstrija).

Oblasti ZAE so 10.5.2020 izdale soglasje, da se lahko v Emirate poleg državljanov ZAE vrnejo tudi določeni posamezniki z veljavnim dovoljenjem za prebivanje v ZAE. Za vrnitev rabijo predhodno odobritev/dovoljenje za vrnitev s strani oblasti ZAE.

Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, in sicer preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (še posebej sta aktualna Instagram in Twitter). Organizirajo tudi dodatno izobraževanje za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.

https://www.mohap.gov.ae/en/AwarenessCenter/Pages/HealthTips.aspx

https://www.wam.ae/en/occasion/coronavirus_updates

Objavljena je tudi brezplačna telefonska številka za dodatne informacije: 800 11111

  Od nedelje, 1.3.2020 so iz preventivnih razlogov zaprti vsi vrtci, od nedelje, 8.3.2020 pa so zaprte tudi vse šole in univerze. Predvidoma za obdobje 4 tednov. Dijakom je omogočeno šolanje od doma preko različnih platform (e-learning).

Aktualne informacije in odgovori na pogosta vprašanja glede Covid-19 so dostopni tudi na spletnih straneh slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori