Veleposlaništvo Republike Slovenije v Abu Dhabiju /Izredni dogodki /COVID-19 /

INFORMACIJE ZA POTNIKE

V Združenih arabskih emiratih je bilo do 26.3.2020 potrjenih 333 primerov okužbe z virusom Covid-19. Vse osebe so trenutno v stabilnem stanju, pod nadzorom in prejemajo potrebno zdravstveno pomoč. Prvih 43 okuženih primerov je že popolnoma okrevalo.

Združeni arabski emirati z 19.3.2020 uvajajo začasni ukrep o obveznem vstopnem vizumu za potovanje v Združene arabske emirate. Državljani Republike Slovenije morajo imeti za vstop v Združene arabske emirate  od 19.3.2020  veljaven vstopni vizum. Ukrep je začasen in velja do preklica. Vizuma ni moč pridobiti na mejnem prehodu! Izvzeti so zgolj imetniki diplomatskih potnih listov. Za podrobnejše informacije se lahko državljani Republike Slovenije obrnejo na Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju (Avstrija).

Obveščamo, da od 19.3.2020 se v ZAE začasno ne morejo vrniti niti osebe, ki so imetniki začasnega dovoljenja za prebivanje v Združenih arabskih emiratih (residence permit holders)! 

Od 24.3.2020 (od polnoči) so začasno prekinjeni vsi leti in tranzitni leti iz/preko Dubaja in Abu Dabija v Evropo.

Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, in sicer preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (še posebej sta aktualna Instagram in Twitter). Organizirajo tudi dodatno izobraževanje za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.

https://www.mohap.gov.ae/en/AwarenessCenter/Pages/HealthTips.aspx

https://www.wam.ae/en/occasion/coronavirus_updates

Objavljena je tudi brezplačna telefonska številka za dodatne informacije: 800 11111

 

Združeni arabski emirati (letalski družbi Etihad Airways in Emirates Airlines) so 23.1.2020 ukinili lete v Wuhan in  5.2.2020 vse lete na Kitajsko, razen v Peking. Potniki, ki prihajajo iz Pekinga, so ob prihodu v Dubaj in Abu Dabi pridržani 6-8 ur na letališču iz preventivnih razlogov. Vsi ostali potniki so podvrženi neinvazivnemu termalnemu pregledu (thermal screening).

Glede sodelovanja na javnih dogodkih in prireditvah se svetuje previdnost in upoštevanje preventivnih ukrepov. Večina mošej in drugih verskih institucij v Združenih arabskih emiratih je uvedla termalno pregledovanje na vhodu.

 

Od nedelje, 1.3.2020 so iz preventivnih razlogov zaprti vsi vrtci, od nedelje, 8.3.2020 pa so zaprte tudi vse šole in univerze. Predvidoma za obdobje 4 tednov. V tem obdobju bodo preventivno očistili vsa šolska poslopja, otrokom pa bodo omogočili šolanje od doma preko različnih platform (e-learning).

 

Aktualne informacije in odgovori na pogosta vprašanja glede Covid-19 so dostopni tudi na spletnih straneh slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-pogosta-vprasanja-in-odgovori